sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Broileria ja currykastiketta perhelunnerilla

Muistini mukaan meillä syötiin kotona usein sunnuntaisin kanaa, currykastiketta, riisiä ja keitettyjä perunoita. Olenpa huomannut kulkevani itse samoja polkuja, niin tänäänkin. Näin se vain menee. Joskus siihen on tyytyväinen, aina ei. Tämän perinteen säilymiseen olen kyllä tyytväinen. Lintu vain vaihtui broileriksi.

Koko perhe oli kiireettömästi, myös teinit, saman ruokapöydän ääressä ja laitoinkin ruoaksi broilerin filepihvejä, spelttiä, currykastiketta ja rakuunaporkkanoita. Äidin suuri nautinto, koko perheen sunnuntai-lunneri.


Eilen lauantaina laitoin lounaaksi bataatti-linssisosekeittoa ennen kuin lähdimme ystäväperheen luokse viettämään lauantai-iltaa. Paahdoin keittojen päälle cashew-pähkinöitä. Sopivat hyvin.


perjantai 28. marraskuuta 2014

Köksässä mm. karjalanpiirakoita ja kaneliässiä

Kasien valinnaisen kurssin teemana tänään oli kohti itsenäisyyspäivää. Oppilaat valmistivat karjalanpiirakoita, munavoita ja kaneliässiä.



Seiskojen kanssa valmistui keittiöissä broilerkiusauksia ja vegekiusausta, lisukkeena vihreitä papuja. Lisäksi valmistimme piparkakkutaikinoita pakasteeseen odottamaan leivontaa kahden viikon kuluttua ja punaherukkajäädykkeet myös pakasteeseen, mutta odottamaan syömistään ensi viikolla, jolloin aiheenamme on itsenäisyyspäivän juhla-ateria.




keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Chili con carne, köksässä itsenäisyyspäivää kohti

Perhe sai päivällisekseen chili con carnea, ohraa ja vihersalaattia. Pientä suomalaista tvistiä mukana.....


Kasien pitkän valinnaisen köksän kanssa suuntasimme katseet jo itsenäisyyspäivään ja suomalaisuuteen sekä kahvipöytätarjottaviin. Oppilaat valmistivat karjalanpiirakoita, munavoita ja kaneliässiä.





tiistai 25. marraskuuta 2014

Vegepastoja, köksässä broilerikiusauksia

Vegepastoja perheelle; tarjolla kahdenlaista vegepastaa, pastaa ja punajuuripestoa ja avokadopastaa, vatsan sietämisen mukaan. Minun mahani ei nimittäin siedä avokadoa, edes vähäisessä määrin. Harmitus. Muu perhe pitääkin avokadosta, joten aina välillä valmistan sitä heille muodossa tai toisessa.




Seiskojen kanssa tällä viikolla aiheena mm. broiler, broilerin käsittely ja salmonella. Valmistuksessa broilerkiusauksia ja lisukkeena pakasteherneitä.



maanantai 24. marraskuuta 2014

Paistettua lohta ja jämiä, köksässä broilerkiusausta

Paistettua lohta; nopeaa, helppoa ja hyvää arkiruokaa. Sitä tänään kun maanantai, marraskuu ja väsymys painaa. Lisukkeena jämiä eiliseltä lunnerilta. Huomenna on jo tiistai ja uusi päivä, kohti parempaa mennään.


Seiskojen kanssa tällä viikolla aiheena mm. broiler, sen käsittely ja salmonella. Valmistuksessa mm. broilerkiusaukset.

sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Sunnuntai-lunnerilla nautaa ja juureksia

Olipa mukava ja monipuolinen sunnuntai. Sunnuntain päätteeksi oli ruokapöydässämme oman perheen lisäksi nuori kihlapari.

Nautimmne pitkään ja hartaasti punajuuripestoa, kukkakaalikkoa, voiporkkanoita, spelttiä ja naudan sisäfilettä.





Jälkiruoksi valmistin suklaa-hasselpähkinäkakkua, kermavaahtoa ja maapähkinävoi-kauralastuja.




perjantai 21. marraskuuta 2014

Köksässä käytännön kokeita ja herkuttelua

Tällä viikolla oli kaikilla seiskoilla köksässä käytännön koe. Oppilaiden tuli valmistaa makkarakeitto ja porkkanateeleivät. Oppilaat selvisivät kokeesta hienosti ja opettaja sai olla tyytyväinen oppilaiden suorituksiin.









Kasien pitkän valinnan kurssilla oli aiheenamme illanistujaiset ja herkuttelu. Oppilaat valmistivat lasagnea ja mokkapaloja.




torstai 20. marraskuuta 2014

Torstai-perinteitä, köksässä saksalaista ja espanjalaista

Perhe sai nauttia päivällisellä suomalaista torstain perinneruokaa. Hernekeittoa ja pannukakkua. Pannukakun kanssa nautimme lapsuuden ystäväni tekemää metsämansikkahilloa.



Ysien pitkän valinnaisen köksässä teemoittelimme saksalaista ruokakulttuuria. Oppilaat valmistivat saksalaista suikaleporsasta ja perunaohukaisia sekä jälkiruoaksi apfelsturdelia. Ne oppilaat, jotka eivät syö sianlihaa korvasivat lihan broilerilla.




Kasien lyhyen valinnan leivontakurssilla oli aiheinamme lähestyvä joulu sekä espanjalainen leivonta. Oppilaat valmistivat piparkakkutaikinat pakasteeseen odottamaan leivontakertaa ja espanjalaisesta keittiöstä mantelitorttuja.


keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Mokkapaloja ja mokkapaloja ja lasagnea

Varsinainen mokkapala päivä tänään. Ensin töissä ja sitten vielä kotonakin. Tuli leivottua sovitusti vanhimman lapsemme luokan nyyttikesteille pellillinen mokkapaloja. Reunat jäivät koko perheen herkutteluun eli koko perhe pääsi osalliseksi.


Kasien pitkän valinnaisen kurssin kanssa teemoittelimme illanistujaisten järjestämistä ja teemoittelimme kasarihenkeä. Oppilaat valmistivatkin illanistujaisruoaksi lasagnea ja mokkapaloja.



tiistai 18. marraskuuta 2014

Tonnikalapastaa, köksässä espanjalaista

Söimme perheen kanssa tonnikalapastaa ja vihersalaattia. Helppoa, hyvää ja nopeaa arkiruokaa.


Kasien leivontakurssin kanssa oli aiheenamme espanjalainen leivonta, valmistimme espanjalaiset mantelitortut. Lisäksi valmistauduimme tulevaan joulukauteen ja valmistimme pakastimeen valmiiksi piparkakkutaikinat.


maanantai 17. marraskuuta 2014

Makkaramaanantai, köksässä saksalaista

Makkara-maaanantai pitkästä aikaa. Maistuu.


Ysien pitkän valinnaisen kanssa teemoitellaan tällä viikolla saksalaista ruokakulttuuria. Oppilaat valmistivat suikaleporsasta ja perunaohukaisia, jälkiruoaksi apfelstrudelit.





Seiskojen kanssa pidämme tällä viikolla käytännön kokeet. Se, mitä seiskat valmistuvat paljastuu täällä vasta perjantaina.

lauantai 15. marraskuuta 2014

Sinappibroileria perhelounaalla

Valmistin lauantain perhelounaalle sinappibroileria, kukkakaalikkoa, basilikatomaatteja ja spelttihelmiä. Helppoa, nopeaa ja maukasta, mutta kuitenkin vähän enemmän kuin arkea.



perjantai 14. marraskuuta 2014

Saaristolaissalaattia ja juustoja, köksässä suomalaista

Ihanaa - perjantai. Perjantain kunniaksi herkuttelemme perheen kanssa saaristolaissalaatilla. Lohen laitoinkin jo eilen graaviin tätä salaattia varten. Myöhemmin illalla naposteltavaksi omenaa ja juustoja, ehkäpä vähän suklaista glögiäkin.


Ysien pitkän valinnaisen kanssa aiheenamme oli kala ja valmistuksessa silakkapihvit, perunamuhennos ja näkkileipä.



Seiskojen kanssa vielä tänään kekri-teema ja valmistuksessa mm. mustikkapiirakoita. Aiheena mm. murotaikina.