maanantai 31. maaliskuuta 2014

Uunimakkaraa ja gluteenitonta vuokaleipää

Perhe saa toivomaansa uunimakkaraa päivällisekseen. Lisukkeena sarvimakaronia ja vihersalaattia.


Olen jatkanut gluteenittoman ruoan valmistusta ja onnistunut kehittämään hyvän ja herkullisen vuokaleivän. Valmiissa gluteenittomissa leivissä minua harmittaa varsin reilu sokerin määrä. Miksi ihmeessä? Ratkaisu on siis leipoa leipä itse.

Aineksina hirssihiutaleita, tattarihiutaleita, auringonkukan ja pellavan siemeniä, kaurahiutaleita ja kaurajauhoja sekä kuivahiivaa ja hieman suolaa. Oleellista on, että vaivaa taikinaa kauan, noin 15 minuuttia on ollut varsin toimiva aika.


4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Heidi. Kiva, että kiinnostaa.

      Tässä olisi reseptiä:
      5 dl vettä
      pussi kuivahiivaa
      1,5tl suolaa
      muutama ruokalusikallinen auringonkukan ja pellavan siemeniä
      1 dl hirssihiutaleita
      1 dl tattarihiutaleita
      1 dl kaurahiutaleita
      1,5 rkl psylliumia
      luraus öljyä
      kaurajauhoja (voi laittaa osin myös tummaa tai vaaleaa jyttejauhoam) niin paljon, että taikina on kiinteää, mutta kuitenkin löysempää, kuin jos leipoisit sämpylöitä eli ei pidä irrota kulhosta :-D

      vaivataan taikinaa 15 minuttia
      annetaan kohota tuplaksi
      vaivataan uudestaan minuutin verran
      laitetaan vuokaan kohoamaan noin vartiksi
      uuniin 225 30-40 minuttia
      ja eikun nauttimaan leivästä

      Annan leivän mieluiten levätä yön yli ilman kääreitä esimerkiksi leikkuulaudalla, jolloin kuoresta tulee mukavan rapea. Aamulla sitten leikkaan leivän viipaleiksi ja osan laitan viipaloituna pakasteeseen, osahan on tullut syötyä heti kun leipä uunituoreena tulee uunista.

      Poista
  2. Heh, minäkin olin tulossa penäämään reseptiä, mutta enpä ollut ainoa joten täällä kommenteissahan se jo odotti :) Kiitoksia, menee ihan varmasti kokeiluun!

    VastaaPoista